Elevhemmen har samlats under veckan och genomfört en ballongaktivitet tillsammans. Vinnare i tävlingen blev Gryffindor. Slytherin kom på andra plats. Hufflepuff var först att plocka upp sitt skräp efter leken. Ravenclaw kommer igen i nästa elevhemsmoment. Bra jobbat alla! Det är tajt i kampen om ledningen.

Vi har samtalat om de första kapitlen i första boken om Harry Potter i grupper. Tränat, fått respons på samtalet och tränat igen. Responslapp med bedömning kommer skickas hem i väskan under veckan. En bedömning finns snart också på Haldor. Så gå in och kika där. (Planering – Samtala – Harry Potter).

Veckan i korthet:

Måndag: idrott -ute (ombyte och dusch). läs på inför provet – samhällskunskap
Tisdag: slöjd, läxhjälp i D-huset vid åk 4 kl. 14.30-15.30.
läs på inför provet – samhällskunskap
Onsdag: musik. läs på inför provet – samhällskunskap
Torsdag: bild, läs på inför provet – samhällskunskap
Fredag: studiedag, läs på inför provet – samhällskunskap, läsläxa,

………………………………………

Veckans arbete:

Matte: Nu blir det ett område som handlar om omkrets och area. Vi jobbar i matteboken på Gleerups och problemlösning.
Fysik/Kemi:
Vi jobbar vidare med energikällor, förnybara och icke förnybara.
Teknik: Ett tekniskt system i form av en serie. Vi skriver och ritar ett valfritt tekniskt system.
Svenska: Harry Potter – läsförståelse. Vi jobbar med kapitel 5 – Diagongränden. Vi jobbar med ett karaktärsporträtt av Harry gemensamt och därefter skriver vi i par kring en egen vald karaktär. Ordträning kring substantiv och sammansatta ord. Uppstart  boken “Klara Svenskan” med instruktioner.
Samhällskunskap: Så styrs Sverige –Vi lär oss mer om vad som nu händer efter valet, om regeringens och riksdagens uppgifter. Vi ser avslutningen på serien Dröm om demokrati.
Engelska: Vi arbetar vidare med boken grammar 2 go och spelar med andra ord.
Bild: Harry Potter- Arbetet med våra mangakaraktärer fortsätter. Vi lär oss om hur man kan rita ögon, hår och mun. En del karaktärer börjar ta form.

………………………………………..

Kommande händelser:

tis: TL ledarna åker på utbildning
ons: samhällskunskapsprov
tor: Tillsammansdag

Vaccinering HPV (tjejer och killar) ons 28/9 (5a och halva 5b) och fre 30/9 (halva 5b och 5c).
…………………………………………..

Samhällskunskap:

Repetera på begreppen. Vi har jobbat med dessa många gånger i skolan så du kan redan flera av dem. Studieplan inför provet finns i häftet.
Prov onsdag v. 38.

Inför provet – Så styrs Sverige, Samhällskunskap

Svenska till fredag:

Läsläxa i din bok. Titta på ditt läskort (inuti) vilka sidor/kapitel du ska läsa. Vill du läser du mer. Ditt protokoll ska signeras av vuxen.

Målet med läxan:

* förstå att regelbunden läsning är viktigt
* öva upp läsflytet både tyst och högt
* läsförståelse – träna på att berätta vad
boken handlar om.

Läxan går till så här:

* du ska läsa ca två kapitel i veckan, högt /tyst (se exakta sidor/kapitel inuti läskortet)
* du ska berätta för en vuxen vad du läst

Använd  gärna orden FÖRST, SEDAN, SIST när du
berättar om du tycker det är svårt.

• berätta om personer (Vem/vilka är med?)
  • berätta om miljön (Var är de?)
  • berätta om handlingen (Vad händer?)