Vi välkomnar er tillbaka till skolan
efter ett långt jullov och ser fram emot att börja den nya terminen med er. Vi hoppas att riktigt många av er har antagit julutmaningen under lovet och läsa samt fyllt i sitt läsbingo.
Senast fredag lämnas dessa in

Terminen startas med intensivläsning 5 min varje dag i tre veckor. Denna gång blir det fokus på faktatexter. Ny högläsningsbok blir den julklapp klasserna fick: Vargbröder. Varje morgon startar vi dagen med en lång högläsningsstund och samtal kring det vi gemensamt upplevt. Vi kommer sitta i ring på golvet så ta gärna med en kudde att sitta på eller vila huvudet i.  Läsningsracet fortsätter och vi försöker att läsa 10-15 min varje dag i vårt bokprojekt. Nu har det tillkommit nya böcker att läsa och vi kan rekommendera “Det vita huset” av Petter Lidbeck.

Vi har märkt att vi behöver lägga en del tid på att skriva meningar som utgår från egna tankar. Därför startar vi första veckan att jobba vidare med återberättande texter. Pernilla kommer ha genomgångar i alla tre klasserna om “Min julafton” och sedan skriver alla en egen återberättande text. Vi har också lagt in skrivläxor de kommande veckorna. Dessa ska skrivas i tankeboken och lämnas in varje fredag. Be gärna mamma och pappa om hjälp om du har svårt med denna läxa, svårt att komma ihåg att göra den, eller svårt att få med boken tillbaka till skolan.

För att få ett ännu bättre lärande i våra klasser kommer vi fortsätta jobba med vad som fungerar bra och vad vi behöver utveckla som grupp. Vi tränar oss i att se vad vi kan och vad vi faktiskt behöver kämpa med för att komma vidare. Vi utgår från den illustrerade bilden “Lärandegropen” och pratar om att det är okej att göra fel, för vi lär oss av våra misstag. Om vi inte har lärt oss ÄN så kan vi faktiskt behöva ta hjälp och det är helt ok. Vi lär av varandra och genom att samarbeta.

Veckan i korthet:

Måndag:  musik.
Tisdag: idrott (ombyte och dusch)

Onsdag:  Slöjd
Torsdag:  Idrott (ombyte och dusch)
Fredag: elevens val.  4a -musik, 4b – slöjd, 4c – rörelse

Veckans arbete:

Matte: Vi jobbar vidare i boken Hundnapparna. Hur kommer det att gå för Muskot (hunden) som är kidnappad? På Gleerups börjar vi med ett nytt arbetsområde Tal och enheter (volym och vikt).
Kemi:
Nu plockar vi fram våra pulver igen och undersöker vad som händer när vi droppar olika vätskor (ättika, jod och rödkålssaft) på dem.

Svenska: Vi jobbar lite till med återberättande texter. Hur firade Pernilla sin julafton? Pernilla berättar och vi skriver tillsammans en återberättande text om “Pernillas julafton”. Sedan kommer du få skriva en egen text om din egen julafton.
Religion:
Vi startar upp nytt arbetsområde  i religion “Judendomen”. Denna vecka lär vi oss vad religion är och pratar om begreppen: tro, troende, religiös, tradition, högtid. Planering för detta arbetsområde finns under fliken skolarbete/religion/judendom.

Engelska: Vi börjar med att läsa boken “Corduroy” tillsammans. Denna kommer vi att läsa både i skolan och hemma som läxa. Vi drar även igång med att träna frågeord på engelskan för att de ska sitta.
Bild: Vet du hur man ritar en snöstjärna? Vi lär oss hur man kan ritar snöstjärnor och går igenom den nya planeringen “Vinter”. Finns här på bloggen under skolarbete/bild/vinter.
Teknik: Många var sjuka innan lovet och är därför inte klar med sitt rörliga djur. Det blir ett sista tillfälle att blir klar. Vecka 3 börjar vårt nya arbetsområde – Programmering.

Svenska till fredag:

Du ska skriva en text i din tankebok. Du får med boken hem i veckan på måndag, då vi startar skolan. Boken ska lämnas in på fredagen. Se till att du inte glömmer den hemma.
Pernilla och Emma kommer ge respons på din text och sedan får du en ny läxa på måndag v. 3.

Engelska till måndag (4A & 4C) och tisdag (4B) v.3:

Du ska läsa s. 2 i häftet minst två gånger för en vuxen. När du har gjort det väljer du ut en mening från boken som du skriver ner på engelska och sedan översätter till svenska.

Lämna lappen med översättningen och en underskrift från en vuxen du läst för på måndag 17/1 resp. tisdag 18/1.

Här kan du lyssna på boken för att få hjälp med uttalet:

Matematik till tisdag v.3:

Träna på multiplikationstabell 6. Du har fått ett häfte med dig hem med uppgifter som är bra att träna på. Det blir läxförhör på tisdag.

Lyssna på 6:ans tabell: https://www.youtube.com/watch?v=RJeK7eruksA
Gå ut och träna på https://www.multiplikationstabellen.se/

Hälsningar Linda, Pernilla och Emma