Veckobrev v. 38

Dags för tillsammansdag igen. Skattkärrsskolan har som tradition att varje år genomföra en aktivitet i blandade grupper från förskoleklass till åk 6. Denna har varit pausad ett tag pga Corona. Nu är det dags igen och vi gör olika aktiviteter under förmiddagen. En lite matsäck får tas med. Denna vecka åker TL ledarna på utbildning och får lära sig massor av nya TL -lekar till rasterna. De startar och slutar dagen i klassrummet.

Tillsammansdag:
ex på matsäck

TL-utbildning:

Idrott:
Från och med denna vecka är idrotten inomhus. Vi byter om innan idrotten och duschar efter idrotten.
Tag med:
idrottskläder för inomhus bruk
inneskor
handduk
ev. duschtvål

Veckan i korthet:

Måndag: idrott –inne (ombyte och dusch). läs på inför provet – samhällskunskap
Tisdag: slöjd, TL ledarna åker på utbildningsdag, läxhjälp i D-huset kl. 14.30-15.30,  läs på inför provet – samhällskunskap
Onsdag: musik. prov – samhällskunskap
Torsdag: bild, tillsammansdag
Fredag:   idrott – inne (ombyte och dusch)läsläxa

………………………………………

Veckans arbete:

Matte: Vi närmar oss slutet på arbetsområdet och under veckan görs en diagnos. Problemlösningen fortsätter också.
Fysik/Kemi:
Vi läser om växthuseffekten och samtalar om icke förnybara energikällor.
Teknik: Vi läser om olika tekniska system på Gleerups och du får en introduktion om grupparbetet.
Svenska: Arbete med kap 7 -Resan från perrong nio och trekvart. Vi skapar egna frågor utifrån tre nivåer: på raden, mellan raderna och bartom raderna. I ordkunskapen jobbar vi med verb. Vi studerat även olika miljöbeskrivningar och skriver egna. Instruktioner i boken Klara svenskan.
Samhällskunskap: Elevhemsplanering för en valaktivitet. Planscher skapas och vi håller valtal. Röstning bland elevhemmen. Prov i samhällskunskap.
Engelska: Vi skriver en text på engelska om vad som kan vara bra/dåligt med regler på en skola. Vi kommer även dra igång litegrand med nästa tema – Storbritannien.
Bild: Harry Potter- Arbetet med våra mangakaraktärer fortsätter. Nu sammanställer vi alla delar och sätter ihop till ett collage. För dig som är klar så jobbar du med Harry Potter  häfte How to draw.

………………………………………..

Kommande händelser:

Vaccinering HPV (tjejer och killar) ons 28/9 (5a och halva 5b) och fre 30/9 (halva 5b och 5c).
…………………………………………..

Samhällskunskap:

Repetera på begreppen. Vi har jobbat med dessa många gånger i skolan så du kan redan flera av dem. Studieplan inför provet finns i häftet. Bilden nedan är ett lättare sätt att träna in svaret på hur själva valet i röstlokalen går till.

Prov på onsdag.

Inför provet – Så styrs Sverige, Samhällskunskap

Svenska till fredag:

Läsläxa i din bok. Titta på ditt läskort (inuti) vilka sidor/kapitel du ska läsa. Vill du läser du mer. Ditt protokoll ska signeras av vuxen.

Målet med läxan:

* förstå att regelbunden läsning är viktigt
* öva upp läsflytet både tyst och högt
* läsförståelse – träna på att berätta vad
boken handlar om.

Läxan går till så här:

* du ska läsa ca två kapitel i veckan, högt /tyst (se exakta sidor/kapitel inuti läskortet)
* du ska berätta för en vuxen vad du läst

Använd  gärna orden FÖRST, SEDAN, SIST när du
berättar om du tycker det är svårt.

• berätta om personer (Vem/vilka är med?)
  • berätta om miljön (Var är de?)
  • berätta om handlingen (Vad händer?)